Etkili ve verimli e-Sağlık Sistemi ilgili tüm aktörlerin katkılarıyla yapılandırılır, uygulanır, sürdürülür ve sürekli
iyileştirilir. Tıbbi laboratuvarlar, sağlık hizmetlerinde önemli yeri kaplamaktadır. Klinisyen tıbbi kararını verirken %70 laboratuvar testine dayandırır.
Gelişmiş ülkeler ulusal e-sağlık strateji belgelerini ve kılavuzlarını hazırlamaktadır. Bu şekilde sağlıkla ilgili tüm aktörlerin yer almaları sağlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) “Global Observatory for eHealth” raporunda Türkiye’nin 2015 e-Sağlık Raporuna göre iyileştirilmesi gereken oldukça fazla alan bulunmaktadır. Kapasite artırılması da iyileştirilmesi gereken alandır.
Bu projenin amacı, ulusal sağlık ve e-sağlık stratejilerinin gerçek hayattan elde dilen bilgilere dayalı oluşturulabilmesidir. Bu amaçla, insan sağlığı ve hasta güvenliği açısından önemli yeri kapsayan tıbbi laboratuvarların e-sağlık sistemindeki yerinin değerlendirilmesi, katkı sağlanması ve önerilerin derlenmesi hedeflenmektedir.
Proje iki alt projeden oluşmaktadır:
1) Ulusal e-sağlık stratejisi belgesinde tıbbi laboratuvarların yerinin belirlenmesi;
2) Bu bağlamda kapasite artırılması için gerçekleştirilmesi gerekenlerin saptanması ve alt yapı için kapasite artırılmasına katkı sağlanması.
Projenin başlığı: Tıbbi laboratuvarlardan elde edilen bilgilerin ulusal sağlık stratejilerinde yararlanılması durumunun değerlendirilmesi ve e-sağlık sisteminde kapasite artırılması için katkı ve önerilerin belirlenmesi
Yürütücüsü: Prof. Dr. Diler Aslan